Вчені відкрили шість нових коронавірусів у кажанів

Технологія

Науковці Глобальної програми охорони здоров'я Смітсонівського інституту  виявили шість нових коронавірусів у кажанів у М’янмі.

Результати відповідних досліджень були опубліковані у науковому журналі PLOS ONE, повідомляється на сайті Смітсонівського національного зоологічного парку інституту біології.

Зазначається, що майбутні дослідження визначать потенціал передачі цих нових коронавірусів від кажанів людині. Однак, на думку вчених, щойно виявлені коронавіруси тісно не пов'язані з CoV-1, SARS, MERS або SARS-CoV-2, якими інфікуються люди. Але ще необхідні майбутні дослідження, щоб оцінити їх потенціал для перекидання на інші види, щоб краще зрозуміти ризики для здоров'я людини.

“Багато коронавірусів можуть не представляти небезпеки для людей, але коли ми виявляємо ці захворювання на ранніх стадіях у тварин, у нас є цінна можливість дослідити потенційну загрозу”, – сказала Сюзанна Мюррей, директор Глобальної програми охорони здоров'я Смітсонівського інституту  та співавтор дослідження.

Вчені зосередили свої дослідження на місцях у М’янмі, де люди, швидше за все, тісно контактують з місцевою природою через зміни у використанні та розвитку земель. Від травня 2016 року по серпень 2018 року науковці зібрали понад 750 проб слини та калу у кажанів у цих районах. За оцінками експертів, тисячі коронавірусів, багато з яких ще не розкриті, присутні у кажанів.

Команда також виявила у кажанів М'янми і небезпечні для людини коронавіруси, які були знайдений в інших місцях Південно-Східної Азії (у т.ч. і у Китаї), але ніколи не зустрічалися в країні. Саме такими коронавірусами заражалися люди, серед инх: ГРВІ CoV-1, MERS та новий COVID-19. Автори дослідження кажуть, що ці висновки підкреслюють важливість спостереження за зоонотичними захворюваннями та їх поширенням у дикій природі. Отримані результати будуть спрямовані на майбутнє спостереження за популяціями кажанів для кращого виявлення потенційних вірусних загроз здоров’ю населення.

“Вірусні пандемії нагадують нам, наскільки тісно здоров'я людини пов'язане зі здоров’ям дикої природи та навколишнього середовища. У всьому світі люди взаємодіють з дикою природою все частіше, тому чим більше ми знаємо про ці віруси у тварин, знаємо як вони можуть мутувати і поширюватися на інші види, тим краще ми зможемо зменшити їх пандемічний потенціал”, – сказав Марк Валітутто, головний автор дослідження.

Нагадаємо, спалах нового коронавірусу розпочався з ринку морепродуктів та тварин у китайському місті Ухань. Він викликає симптоми, схожі на застуду, але швидко вражає легені й інші органи. Патоген належить до великої родини коронавірусів. Хвороба поширилася вже на десятки країн.

Всесвітня організація охорони здоров'я дала офіційну назву коронавірусній хворобі з Китаю – COVID-19. У самому Китаї її раніше назвали NCP (Novel Coronavirus Pneumonia), що означає – пневмонія, яка викликається новим типом коронавіруса. Перша вакцина від цього типу коронавірусу з'явиться не раніше, ніж через півтора року.

Схоже, джерелом спалаху коронавірусу є якась тварина. Водночас відомо, що вірус може передаватися і від людини до людини повітряно-крапельним шляхом. Є підозри, що недуга може передаватися навіть в інкубаційний період, коли носій хвороби не підозрює, що інфікований.

В Україні 3 березня заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що в Чернівцях зафіксували перший випадок інфікування COVID-19. Зараження виявили у чоловіка, який повернувся з Італії. Ввечері 12 березня в Україні офіційно підтвердили ще два випадки зараження коронавірусом. Інфікування зафіксували в Чернівецькій та Житомирській областях. Жінка з Житомирщини померла від інфекції, ставши першою жертвою COVID-19 в Україні. У Чернівецькій області 16 березня лабораторно підтвердилися ще два випадки зараження новим коронавірусом і ця цифра продовжила зростання. Водночас перший хворий із Чернівців успішно вилікувався та був виписаний з лікарні. 

Базові рекомендації для уникнення зараження коронавірусом:

уникати контактів з тваринами;
не їсти сире або погано оброблене м'ясо;
уникати контактів з людьми, у яких є ознаки захворювання;
регулярно та ретельно мити руки.

Детальніше про те, що відомо про загадкову недугу, як вона виникла та чому викликає занепокоєння у медиків – читайте у матеріалі ТСН.ua.

Приєднуйтеся до ТСН.ua у Telegram!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *