Новий рік "під градусом": що можна вживати з алкоголю за святковим столом, а від чого краще відмовитися

Події

Вже за кілька днів українці відзначатимуть Новий рік. Традиційно святковий стіл не обходиться без алкогольних напоїв.

Що можна вживати, а від чого краще відмовитися, розповідає лікар -нарколог, психотерапевт з Глухова Євген Скрипник.

“Якщо, ви традиційно звикли зустрічати Новий рік з шампанським, то краще обрати брют (сухе ігристе вино), і чим менше цукру , тим краще. Солодке або напівсолодке ігристе вино шкідливе. Вживати солодкий шоколад та вино -шкідливо. Краще вживати сухе біле вино, тобто негазоване (не більше двох бокалів, максимум 250 г)”, – говорить Євген Скрипник.

Він додає, що зустрічати новий рік краще не з порожнім шлунком, а за 2-3 години трішки поїсти, без вживання алкоголю.

“Якщо ви вживаєте вино чи міцніші напої, то не змішуйте їх. Відносно “підвищення градусу” – це не правильно та шкідливо для організму. Також не забувайте, що наша печінка звикла вночі не працювати , а тут такий стрес , і їжа, і алкоголь.Тому в новорічну ніч – мінімум алкоголю і мінімум їжі. Якщо , без міцних напоїв ніяк, то максимум 40-60 мл. І завжди пам’ятайте, що безпечної дози алкоголю не існує!”, – попереджає лікар.

Євген Скрипник наголошує, що вагітним, мамам, які годують немовлят, людям, які страждають на серцево-судинні захворювання – алкоголь протипоказаний. Він також говорить, що перед застіллям вживати олію чи вершкове масло , щоб не п’яніти – це міф.

“Якщо, ви “перебрали” і вранці у вас похмільний синдром,алкоголем його лікувати шкідливо – ще не відійшов алкоголь вчорашній, а додаєте новий. Алкоголь у здорової людини повністю виводиться через 3 доби. Краще вранці вживати велику кількість рідини (вода,компот, узвар та інше), якщо болить голова, то аспірин, парацетамол, ібупрофен та поміряти артеріальний тиск. На другий день рекомендую гуляти на свіжому повітрі , кататись на снігових гірках,дихати свіжим повітрям”, – говорить лікар.

Нагадаємо, що більшість українців прикрашають свої оселі до Нового року у сріблястих та золотистих тонах.  Однак цьогоріч серед трендів – чорний. Чи пов’язана така тенденція з пандемією COVID-19, дизайнери не зізнаються. Проте радять усе ж таки прикраси обирати під колір інтер’єру.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *