Чим поласувати у новорічну ніч-2021: смачні та оригінальні рецепти

Події

Яким має бути святковий стіл, щоб, з одного боку, всіх нагодувати і навіть здивувати чимось екзотичним, а з іншого, щоб застілля не перетворилось на банальне “напихання”, і водночас, аби господиня не стояла дві доби біля плити, а мала час на відпочинок перед найбажанішим святом року.

Закуски

Звісно, що кожне застілля починається із закусок. Найлегше та найшвидше зробити нарізку. Таким чином ви вже матимете 3 страви: овочевий, сирний та м’ясний таріль.

Свіжі овочі довільно поріжте скибочками, акуратно викладіть на тацю і прикрасьте зеленню. Буде доречно, якщо в центрі ви поставите невеличку розетку з будь-яким соусом. Окремо можна зробити таріль з овочевими соліннями.

На  м’ясний таріль покладіть тоненькі слайси ковбаси та шинки, скибочки буженини. Можете доповнити її кружальцями домашньої ковбаси.

Цьогоріч на столі має бути й сирна нарізка, яка стане даниною року Щура, що вже майже минув. Сир нарізайте скибочками або кубиками. До речі, буде оригінально, якщо ви викладете різномаїття сирів на дерев’яну дошку, навіть кухонну. Згадайте, як подають піцу.

Разом із сиром можна покласти ягоди винограду, які добре пасують до блакитних сортів, шматочки ананаса, що відтінять смак твердих сирів, і груші, яка доповнить м’які сорти.

Не забувайте про рибу. На новорічний стіл можна подати і солоний оселедець, і слабосолену сьомгу, і копчену скумбрію.

Якщо маєте час, бажання і помічників, можна зробити порційні закуски: бутерброди і канапе на будь-який смак, тарталетки з найрізноманітнішими наповнювачами від ікри, крем-сирів і паштетів до будь-яких салатів.

Доречними стануть оригінально оформлені у новорічному стилі фаршировані овочі або яйця.

Звичайно, святковий стіл не уявити без салатів, але спробуйте уникнути тривіальних олів’є, оселедця під шубою, “Мімози” чи “Гранатового браслета”. Зробіть щось новеньке. І тут у нагоді вам буде наш рецепт.

Салат “Новорічна фантазія”

Інгредієнти:

0,5 кг курячого філе;
100 г м’якого сиру;
1 червона цибулина;
1 велике яблуко;
2-3 мандарини;
2 зубки часнику;
3 столові ложки оливкової олії;
1-2 столові ложки вершкового масла;
2-3 столові ложки червоного вина;
1 столова ложка цитринового соку;
яблучний оцет;
приправа для курки;
цукор;
сіль.

Приготування:

Оцищену цибулину порізати тонкими напівкільцями, залити невеликою кількістю окропу, додати дрібку цукру, оцет і залишити на 2-3 хвилини, після чого рідину злити.

У 2 столових ложках оливкової олії обсмажити подрібнений часник і видалити його. До ароматизованої часником олії покласти порізане невеликими шматочками куряче філе і, додавши приправу, смажити до готовності.

Почищене і нарізане скибочками яблуко обсмажити з дрібкою цукру у вершковому маслі. Готувати швидко, аби скибочки залишились цілими.

На окрему пательню налити 1 столову ложку оливкової олії, додати червоне вино, цитриновий сік, подрібнені мандарини, сіль і цукор за смаком і тушкувати до 5 хвилин.

Підготовані продукті охолодити і викласти шарами, спочатку філе, потім маринована цибуля, м’який сир і яблука. Зверху все залити мандариновим соусом.

Буде краще, якщо для новорічної ночі ви приготуєте цей салат порційно у розетках чи креманках і подасте кожному гостеві окремо, прикрасивши за смаком.

Гарячі страви

Скільки б закусок не було на столі, але головне місце завжди посідають гарячі страви.

Курчата тапака, тушкований у сметані кролик, запечена риба, крученики, завиванці, зрази, навіть оригінально по-новорічному оздоблені  котлети – будь-яка з цих страв припаде до смаку вам і вашим гостям.

Окрасою новорічного столу може стати фарширована щука або качка з яблуками. Ми ж рекомендуємо доповнити асортимент вашого меню улюбленими реберцями українців.

Свинячі реберця, запечені у пряному соусі

Інгредієнти:

1 кг свинини;
3 столові ложки олії;
3 столові ложки цитринового соку;
2 столові ложки меду;
1 столова ложка гірчиці;
італійські трави;
куркума;
мелена паприка;
чорний мелений перець;
сіль.

Приготування:

Спочатку приготуйте маринад, для чого поєднайте олію, мед, цитриновий сік і гірчицю, додайте спеції та добре розітріть.

2-3 ложки маринаду залиште, а рештою залийте підготовані реберця, гарно перемішайте, накрийте та поставте на 3-4 години у холодильник.

Промариноване м’ясо викладіть на деко і запікайте близько 30 хвилин за 180°С.

Готові реберця полийте маринадом, що залишився. Щоб страва мала більш пікантний смак, додайте до маринаду подрібнену скибочку консервованого ананаса.

Десерти

Завершенням новорічного застілля має стати десерт, але він повинен бути легким. Після довгого й ситного застілля шматок торта, навіть невеличкий, то вже занадто.

Краще приготуйте фруктові десерти: запечені з сиром яблука, смажені у карамелі банани, груши у червоному вині. Навіть звичайний фруктовий салат з легким йогуртом буде доречним.

Зверніть увагу і на наш рецепт. Можливо, це саме те, що може стати фінальною крапкою вашого застілля.

Десерт “Засніжені кошики”

Інгредієнти:

апельсини;
морозиво;
курага;
чорнослив;
волоські горіхи.

Приготування:

Апельсини розріжте навпіл (звичайно, краще буде, якщо край ви зробите зигзагоподібним). М’якоть вийміть.

Курагу, чорнослив та горіхи подрібніть і додайте до морозива.

Отриманою масою наповніть підготовані кошики.

У вас ще є час для складання новорічного меню, але пам’ятайте, що навіть найбагатший стіл не є запорукою гарного свята. Краще потурбуйтеся, аби ваші близькі почувалися щасливими поряд із вами.

Читайте також: 

Кулінарні підсумки: 5 найкращих рецептів 2020 року 
Три рецепти страв з риби для новорічного столу: канапе, пиріг і суп 
Мариновані кабачки за 15 хвилин: простий рецепт від шеф-кухаря

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *