Чого і скільки можна з’їсти: як "підсолоджувати" життя дітей у свята правильно

Події

Без новорічних солодощів не минає свято. Їх приносять гості, роздають у школах та дитсадках і неодмінно додають до пакунків із подарунками. 

Про те, як же “підсолоджувати” життя дітей у свята правильно, чого і скільки можна з’їсти, аби не нашкодити організму і яка вона, солодка норма для дітей на добу – 25 грудня йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Цукерки, шоколад, печиво, торти  – загалом майже 13 кілограмів солодкого на рік у середньому з’їдає українець. А під час свят попит на ласощі зростає.

“Цього року віддають перевагу плитковому шоколаду. Вагові цукерки трохи підупали по відношенню до дешевих цукерок, дорогі цукерки навпаки – підросли. І запит українців, я це точно можу сказати, на більш якісний шоколад”, – зазначає експертка з дослідження споживчого ринку Юлія Слісаренко.

Але всього солодкого на свята має бути в міру, надто це стосується дітей: якщо замість однієї будь якої цукерки з’їсти принаймні 6 за день, то з святковими солодощами дитина може отримати  ще й зниження імунітету, висипи та стрімкий набір ваги.

“Можна отримати алергію, навіть якщо її дитина не мала. А малечі треба дуже обережно давати будь які вироби з шоколаду”, – попереджає гастроентеролог, доктор медичних наук Вадим Шипулін.

Те, що лагомини великими кількостями їсти нездорово, вже добре знає 11-річний  Єгор, бо 2020-й ледь не зустрів на лікарняному ліжку: у хлопця почав сильно боліти живіт. Далі були три дні під крапельницею. Тепер Єгор куштує не більше однієї лагоминки на день. Натомість ласує сухофруктами, горіхами та фруктами. Дієтологи – таке підтримують.

“Намагатися не обирати подарункові упаковки, де багато різних цукерок і вафель, а намагатися купити, наприклад, шоколад, пастилу, цукерки з сухофруктами. Якщо дитина кожного дня буде їсти корисні солодощі, то у неї не буде бажання налягати на інші смаколики”, – говорить дієтологиня Юлія Поворознюк. 

Нині на піку популярності ласощі без цукру,  щоправда вони дорожчі за звичайні. Але платите ви за натуральні складники – каже Олеся.

“Дитина не їсть здорові негарні речі, тому тут потрібно примудритися – і ми змогли зробити продукт, який на смак діти не відрізняють. Ми використовуємо натуральне какао масло, натуральні високоякісні продукти”, – зазначає розробниця шоколаду Олеся Соломіна.

Іще один варіант солодкого для подарунка – зробити його власноруч. Такі щороку готує Наталя.

“Чорнослив, курага, фініки, ізюмчік – перемелюємо. Іноді обволікаємо кавою, іноді горішками”, – ділиться рецептом жінка.

Якщо хочете цукерку в шоколаді – радить купувати чорний у пластинах, і топити його на водяній бані. А потім кожну цукерку “купати” в шоколаді. Далі зачекати  кілька хвилин, аби дати їй висохнути, і сміливо пакувати в подарунки.

Для таких цукерок можна  додавати багато горіхів та насіння.  І пам’ятати, що кількість з’їдених пундиків, навіть домашніх і корисних, теж мусить мати міру. Тоді свята будуть і солодкими і здоровими.

Про те, з чим п'ють шампанське – у нашому матеріалі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *