Все про червоний кав’яр: як вибрати, подавати і з чим їсти

курйози

Що таке червоний кав’яр і чому він став головною стравою Нового року

Вживати кав'яр у їжу почали ще до нашої ери. Піймавши рибу, люди пробували на смак всі деталі, включаючи риб'ячі яйця, і, знайшовши їх цілком їстівними, з апетитом поїдали. Однак до засолювання кав’яру додумалися набагато пізніше. Тож червоний кав’яр на столі з’явився від кінця XIX — початку XX століття.

1908 року кав’яр лососевих риб набув популярності. Піднялися ціни, зріс обсяг промислу. А після того, як церква оголосила кав’яр пісною їжею і дозволила вживати його в піст, продаж червоного кав’яру побив усі рекорди. В основному червоний кав’яр видобувають на Камчатці, на Сахаліні, в Хабаровському краї (Тихий океан, Охотське і Берингове моря). Ще одна зона видобутку лососевого кав’яру — Аляска, США (той же Тихий океан, просто інша сторона). Так, лосось любить, де холодніше. Пік нересту лососевих припадає на червень-серпень. Процес видобутку кав’яру швидкоплинний: кав’яр треба добути протягом двох-трьох годин, щоб не встиг зіпсуватися, і відразу засолити, а за ідеального розкладу — ще й упакувати в банки. Як варіант – кав’яр можна заморозити.

Яка риба містить червоний кав’яр

Червоним кав’яром прийнято називати кав’яр лососевих риб. Насправді червоний кав’яр має безліч відтінків: від світло-оранжевого й рожевого до цегляно-червоного. Відтінок кав’яру надає пігмент на основі каротиноїдних речовин, розчинений у крапельках жиру.

Розрізнити рибу можна за кольором ікринок:

у кети кав’яр янтарно-помаранчевий
у горбуші — оранжевого й рожево-оранжевого кольорів
у кижуча — темно-червоний відтінок
у нерки — оранжево-червоний.

Відрізняється кав’яр і за розміром:

у нерки та кижуча має невеликий розмір ікринок і своєрідний пікантний смак. Такий смак обумовлений високим вмістом йоду і вітаміну D в кав’ярі кижуча і вітаміну B3 в кав’ярі нерки.
кав’яр горбуші і кети більший, смак у нього більш традиційний і м'який.
у природі тільки кав’яр лососів має червоно-помаранчеві відтінки.
кав’яр інших видів риб може бути світло- або сірувато-жовтого, зеленувато-бурого тощо.

Якщо ви бачите кав’яр червоного кольору, але це не кав’яр лососевих порід риб, то це або імітований, або фарбований кав’яр.

Користь і якості червоного кав’яру

Ікринки, як і будь-які інші яйця, призначені для розвитку нового організму, а отже, містять унікальний набір поживних елементів і біологічно активних речовин. У кав’ярі близько тридцяти відсотків білків, які практично повністю засвоюються організмом. Є в ньому й незамінні амінокислоти, вітаміни А, В, С, D, мінерали, фолієва кислота і багато лецитину. Фолієва кислота робить шкіру здоровою і попереджає недокрів'я, а лецитин підвищує здатність жовчних солей виводити холестерин з кровотоку.

У кав’ярі практично немає шкідливих жирів, натомість він багатий поліненасиченими омега-3 жирними кислотами, які покращують кровообіг навіть у найдрібніших судинах і зменшують ризик утворення тромбів, що дуже важливо для серця і судин. Вчені стверджують, що люди, які хоча б раз на тиждень вживають червоний кав’яр, не страждають від хвороби Альцгеймера і взагалі живуть в середньому на сім-десять років довше.

Кав’яр робить нас щасливішими, він підвищує рівень серотоніну і робить інтенсивнішим виробництво тестостерону (тобто робить чоловіків більш мужніми  і сексуальними).

Загалом, кав’яр підходить всім — чоловікам, вагітним і годуючим мамам, дітям від трьох років і всім, хто потребує посиленого живлення. І ще радісна новина для всіх, хто стежить за фігурою: в морському делікатесі немає жодної “порожньої” калорії.

За високого вмісту білка та жиру (13-15 відсотків) калорійність кав’яру не така вже й велика — усього 240-260 ккал на 100 грамів.

Нормою вважається споживання не більше від п'яти чайних ложок на добу (близько 75 грамів), тобто два-три бутерброди. Шкода червоного кав’яру пов'язана з високим вмістом солі. Людям із хворими нирками або захворюваннями сечостатевої системи від вживання в їжу цього делікатесу краще утриматися.

Як вибрати й перевірити червоний кав’яр

У складі продукту не повинно бути нічого, крім кав’яру, солі й одного-двох консервантів. Так, консерванти в кав’ярі дозволені, оскільки без них термін його зберігання не більше двох місяців. На банці якісного кав’яру не може бути написано “кав’яр лососевий”: шукайте вказівку, з якого виду червоної риби він отриманий (форель, горбуша, кета, кижуч, нерки).

Якщо в складі не вказані консерванти, то повинен бути напис “кав’яр пастеризований”. Під час пастеризації баночки стерилізують за допомогою пару за температури плюс 60 градусів. Такий кав’яр корисніший для здоров'я, ніж із консервантами, але за смаковими якостями він поступається.

Колір і розмір ікринок залежать від породи риби, але в будь-якому разі ікринки повинні бути цілими, рівними і не пом'ятими. Ікринки не повинні плавати в рідині. Нахиліть скляну або пластикову банку з кав’яром. Якісний кав’яр не перетікає, а переміщається практично непомітно для ока.

Найкращий спосіб оцінити якість кав’яру — дегустація. Свіжий кав’яр має приємний запах свіжої риби. Не повинні бути присутніми відверті хімічні запахи та запахи затхлості. Це ознаки порушення технології переробки і зберігання кав’яру. Свіжий кав’яр має ніжний смак, не пересолений.

З чим їсти і як подавати червоний кав’яр

Сучасний кулінарний етикет містить кілька нескладних правил того, як подавати кав’яр, щоб це було вишукано й гарно:

як окрема страва кав’яр подається у невеликих чашках-кав’ярницях, встановлених на спеціальну глибоку тацю, в яку поміщають лід для охолодження продукту
вживання кав’яру в чистому вигляді здійснюється за допомогою спеціальних маленьких ложок з металу, скла або дерева
хоча вживання бутербродів з кав’яром сьогодні багатьма вважається моветоном, прийнято розділяти цей спосіб на два етапи — спочатку слід покласти чистий продукт на свою тарілку, а потім вже з неї намащувати потроху на хліб
вельми витонченим варіантом буде подавання червоного кав’яру в устрицях — це не тільки красиво, а й відрізняється гармонійним поєднанням цих двох продуктів.

Поєднання цієї страви з міцними напоями також має свої обмеження та правила. В нашій країні є традиція вживання кав’яру з горілкою — це пом'якшує процес алкогольного сп'яніння. Водночас в інших країнах такий спосіб вважається неприйнятним, і в основному даний продукт подається на стіл із сухими винами та шампанським.

Найсмачніші супутники кав'яру:

Вершковий сир
Варені курячі та перепелині яйця.
Сир бринза
Авокадо
І, звісно, класика жанру — млинці.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *