Особливості національного святкування: румунський різдвяний пиріг козонак

курйози

Козонак може бути і просто з родзинками і навіть з лукумом (турецькі солодощі), а з горіховою начинкою – це найбільш святкова версія випічки. Такий легкий і м'який пиріг, ароматизований цедрою апельсина з солодкою горіховою начинкою, не може залишати байдужим нікого.

Румунський різдвяний пиріг козонак

Інгредієнти

Для тіста

300 грам борошна

3 жовтки

10 грам свіжих дріжджів

90 грам топленого вершкового масла

75 грам цукру

цедра 1 апельсина, дрібно натерти

125 мл молока

Для начинки

150 г волоських горіхів

125 мл молока

75 грам цукру

30 мл рому

цедра 1 апельсина, дрібно натерти

5 грам какао

Крім того:

борошно для посипання робочої поверхні і форми для випічки

вершкове масло для змащування форми для випічки

цукрова пудра для посипання

Покроковий рецепт

Крок 1: покласти свіжі дріжджі в молоко і перемішувати, поки дріжджі повністю розчиняться.

Крок 2: жовтки збити до однорідності з топленим маслом.

Крок 3: у глибокій мисці змішати борошно, цукор і цедру апельсина.

Крок 4: додати молоко з дріжджами, злегка перемішати і влити олію з жовтками. Замісити досить липке тісто і місити поки тісто стане однорідним і пружним.

Крок 5: накрити миску з тістом злегка вологим рушником і залишити на 1,5 години. Тісто має збільшитися майже вдвічі.

Крок 6: змолоти горіхи. Помістити їх та інші інгредієнти для начинки в невеликий сотейник і варити на повільному вогні, постійно помішуючи, до загущення маси. Зняти начинку з вогню і залишити остигати.

Крок 7: тісто викласти на щедро присипану борошном поверхню. Розділити тісто на дві частини. Розкачати першу частину, надаючи форму довгого прямокутника. Рівномірно викласти на тісто половину начинки, відступаючи від країв. І досить щільно згорнути в рулет. Повторити те ж з другою частиною тіста. Потім дві частини тесту сплести разом, формуючи таким чином косу.

Крок 8: форму змастити тонким шаром вершкового масла і посипати борошном. Струсити зайву муку і викласти косу з тіста в підготовлену форму, загинаючи краю вироби під низ.

Крок 9: змастити верх козонака топленим вершковим маслом і залишити так на 45 хвилин підростати.

Крок 10: духовку розігріти до 180 ᵒС. і пекти пиріг до готовності. Поверхня козонака повинна добре підрум'янитися, навіть кілька потемніти, а зубочистка встромлена всередині виробу повинна виходити сухою.

Крок 11: дістати козонак з духовки і змастити гарячу поверхню вершковим маслом і відразу ж посипати цукровою пудрою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *