Як пити віскі: правила джентльменського клубу

курйози

Віскі – один з найулюбленіших алкогольних напоїв Заходу. Сила і палітра ароматів віскі підкорили багато країн і породили безліч національних варіацій.

Як пити віскі: задоволення по краплі

Як і у разі з іншими спиртними напоями, саме монастирі були першими виробниками віскі. Ченці використовували невеликі найпростіші перегінні апарати. Віскі в той час використовувалося насамперед як ліки. Пізніше техніка переганяння поширилася за стіни монастирів.

1830 року ірландець Енес Коффі вдосконалив конструкцію перегінного апарату, винайденого раніше шотландцем Робертом Стейном, що дозволило різко підвищити виробництво віскі, поставивши його на промислову основу.

 

З цього часу починається справжній розквіт напою. З'явилися великі фірми-виробники віскі, набуло поширення змішування різних сортів і марок, що сприяло зростанню його популярності.

В наші дні класичним серед всіх видів цього напою вважається шотландське віскі, так званий скотч (scotch), що означає “шотландський”. Залежно від вихідної сировини, використовуваного для його виробництва, шотландське віскі поділяють на три типи: солодове (mailt), зернове (grain), змішане (blended).

Правило п’яти S

Віскі любить напівтемряву і усамітнення. Це напій для людини, якій комфортно наодинці з собою. Ідеальний супровід для вечора – книжка або спокійна музика, а краще – і те, і те. Водночас відпочинок з віскі не робить людину відлюдником, просто дозволяє швидше розвантажитися і відійти від денної метушні.

Ірландці і шотландці, які за правом вважаються королями віскі, розробили цілу систему дегустації віскі і розповідають про правило п'яти S:

• sight – помилуватися

• smell – понюхати

• swish – посмакувати

• swallow – проковтнути

• splash – розбавити

Віскі п'ють приблизно так само, як коньяк. Спочатку візьміть склянку віскі та оцініть колір напою. Потім потрібно вдихнути аромат напою і відчути всю гаму запаху. Потім пригубити віскі і трохи потримати напій у роті, щоб відчути його багатий смак і посмакувати напій. Потім можна зробити перший ковток. Після цього віскі можна і потрібно розбавити водою – так аромат і смак напою розкриються набагато повніше.

Step by step: з чим пити віскі

Віскі прийшов до нас з далеких шотландських країв, де суворі сіверяни споконвіку закушували віскі простою їжею. Свіжа дичина тільки з багаття, яловичий язик, копчений лосось – нескладні і водночас ароматні пікантні страви. Також віскі добре поєднується з устрицями, особливо його трав'яні сорти. Будь-яке м'ясо і морепродукти будуть просто ідеальним доповненням до келиха благородного алкоголю. А от фрукти не дуже підходять. 

А ще віскі можна пити в коктейлях. Кажуть, що першим проривом на цьому фронті став коктейль “віскі-кола”, моду на який завезли в Європу з американського турне музиканти “Бітлз”. І пішло-поїхало. Найбільш популярні коктейлі на основі віскі: Віски-сауер (Whiskey Sour), Old Fashionеd, Manhattan.

Культура високого споживання: із чого п’ють віскі

Склянки-тумби, як в американських фільмах, гарні тільки на екрані – вони псують смак і запах гарного віскі, крадуть найтонші ноти.

Багато хто віддає перевагу келихам для бренді з округлими боками, відомими як “сніффтери”. Вони дійсно роблять аромати інтенсивнішими, але спиртові запахи теж стають потужнішими.

Найкращим варіантом вважаються келихи-тюльпани, так звані “Glencairn whisky glass”. В них віскі магічним чином втрачає сильні спиртові аромати і грає тонкими відтінками.

Між нами тане лід: чи потрібно охолоджувати віскі

Сама назва віскі є сплюндрованою калькою латинського “aqua vita”, тобто “вода життя”. Мабуть, це спонукало деяких розумників вважати доречним розбавлення напою льодом або колою.

Змішувати бурбон з колою і льодом придумали американські піонери, і не від хорошого життя – під словом “віскі” вони розуміли жахливої якості самогон, який пити в чистому вигляді було небезпечно для здоров’я.

Власне кажучи, якщо перед вами дешевий бленд, типу White Horse, або міцний бурбон в стилі Jim Beam – не соромтесь пити їх розведеними.

Але якщо у вас хороше односолодове віскі, не принижуйте його і себе льодом. Лід потрібен, щоб знищувати запахи, а не підкреслити їх.

Кирило Кисляков, шинкар, засновник “БарменДиктат”, “Торф”, “Склад”

“Пити треба для задоволення – це найголовніше правило. І якщо тобі справді  подобається простий бленд – його і пий, подобається 25 річний лафройг – пий його”

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *