Як правильно пити горілку: потрібний градус розуміння

курйози

Як правильно пити горілку і розуміти її сенс

Горілка складається з розчину води й етилового спирту, що вироблений із зерна. Вважається, що вперше спирт було виготовлено у Х столітті перським лікарем Ар-Разі виключно для медичного використання. Після персів, технологію виготовлення спирту відкрили середньовічні алхіміки під час своїх дослідів у пошуках філософського каменю — вони й звернули увагу, що суміш спирту та води давали звеселяючий ефект та підтримувала сили. Отримані цілющі напої називали латиною “aqua vitae” — в перекладі “жива вода” (до речі, в Україні горілку часто називають “оковита” — слово, запозичене з латинської мови).

Українське горілчане виробництво було започатковано за часів Запорізької Січі. Особливістю української горілки було те, що сировиною для її приготування вперше стала пшениця (в Московській державі використовувалася жито або суміш вівса, жита та ячменю). Якість та обсяги виробництва дозволили Січі стати вагомим експортером горілки (або “Черкаського вина” — така назва напою згадується в літописах) вже до XVII сторіччя. Довгий час горілка називалася “хлібним вином” — назва вказувала на сировину, що використовувалася для виробництва напою. Українське слово “горілка” з'явилося тільки в XVIII столітті і вказувало на горючість якісного напою — якщо в горілці занадто мало спирту, напій неміцний, то й горіти він не буде.

Горілка має величезну популярність у наш час — завдяки досконалішим способам очищення вдається домогтися майже повної відсутності шкідливих домішок у спирті, що дає сучасним горілкам м'який смак і відсутність характерного запаху. Підвищення чистоти напою та розширення асортименту смаків перетворюють горілку на елітний напій, який вживається поціновувачами нарівні з витриманими коньяками та віскі.

Добре сидимо: чим закушувати горілку

З чим тільки не п'ють настільки популярний напій. Як показує практика, в разі необхідності закусити горілку можна чим завгодно. Ну крім, мабуть, солодощів. З цукерками і печивом сорокаградусний напій не дуже поєднується. Не радимо навіть пробувати. А ось бутерброд зі свіжим хлібом, жирним салом і часником – зовсім інша справа. Або картопля з оселедцем, запашним кропом і цибулею. Чи не найкраща закуска до горілки!

Взагалі існує ціла система, як правильно закушувати сорокаградусний напій. Щоб застілля з горілкою пройшло на ура, потрібно їсти всі страви в правильному порядку, від гарячих до холодних. Почати варто з найбільш поживних. Зазвичай це м'ясо або риба. Після першого келишка така їжа знімає неприємний післясмак і не дасть одразу сп'яніти.

Далі треба перейти до огортальних страв. Це всілякі супи, салати, а також гострі закуски. Вони допоможуть довше протриматися в тверезому стані і закріплять приємні смакові відчуття.

І вже наступні стопки можна закушувати маринованими грибами, квашеними огірками, помідорами, капустою та іншими маринадом. Подібні гостро-солені смаки, поєднання гарячих і холодних текстур їжі створюють непередаване поєднання, яке здатне принести шанувальникам справжнє блаженство.

Краще б я помер вчора: як пити горілку, щоб на ранок не було нестерпно боляче

Ось кілька загальновизнаних порад:

За пару годин до випивки з'їжте кілька варених картоплин або два сирих яйця, також можна випити 2 столові ложки оливкової олії.
Ніколи не змішуйте різні напої, що містять алкоголь. На газовані напої також не дивіться.
Пийте горілку одним хилом, так ви не зможете швидко сп'яніти.
Завжди закусуйте стравами, в складі яких є велика кількість солі (не плутати з пересоленою їжею!)

Станіслав Григоренко, бармен клубів “Ласка-бар”, «Fazenda bar», Х.Л.А.М

“Пити горілку потрібно в приємній компанії і з огірочком солоним.

– А якщо її немає?

– Знайдіть.

– ……

– Не можете?  Поставте горілку на місце, а огірочок можете залишити собі”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *